úterý 20. května 2014

PP (aneb projekt porod) porodní přání neboli porodní plán

Níže uvedené porodní přání slouží k inspiraci ostatním. Každopádně si zvažte, jak chcete rodit a dle toho následný porodní plán upravte. Budu moc ráda, když mi napíšete vaše názory na moje porodní přání.
V hlavičce tohoto dokumentu naleznete ještě moje i partnera iniciály. A dále samozřejmě i podpisy. Reakce na tento plán z jednotlivých nemocnic zveřejním, až je budu mít kompletní.
Porodní přání
Porod dítěte vnímám jako naprosto přirozenou záležitost a proto si přeji, aby porod proběhl, co nejvíce v souladu s potřebami, jak mými, tak i dítěte. Pevně věřím, že budete tyto moje přání nejenom respektovat a pomůžete mi tak, abych mohla porodit v souladu s mým přáním. Ráda přijmu odbornou pomoc, pokud by se můj porod přestal vyvíjet normálně a přirozeně.
Moji podporující osobou je otec dítěte Tadeáš Mráz, přeji si, aby byl se mnou po celou dobu průběhu porodu. A to i v případě císařského řezu. Pokud by tomu bránily okolnosti a bonding by z jakéhokoliv důvodu nemohl proběhnout na mém těle, chci aby bonding proběhl na těle mého partnera. Otec dítěte také doprovodí dítě na všechny nezbytná vyšetření.
Ráda bych, aby veškeré vnější zákroky byly minimální a jen v nouzovém případě. Zároveň si přeji, aby z níže uvedených důvodů byl elektronický fetální monitor připojen jen občas a to na nezbytně dlouhou dobu a minimalizovali se vnitřní vyšetření.
V průběhu porodu chci, abych já i můj doprovod jsme byli jasně a srozumitelně informováni  o zamýšlených zákrocích a všechny tyto zákroky s námi byly dopředu konzultovány a byl nám nechán dostatečný čas na rozmyšlenou.
Porod vnímám jako vysoce intimní záležitost a proto chci zachovat, co největší pocit soukromí a podpory a proto Vás žádám, aby u porodu byla přítomen, co nejmenší počet personálu - ideálně výhradně jedna porodní asistentka, přítomnost lékaře u porodu nevyžaduji. Dále bych uvítala možnost příšeří a klidné atmosféry. Během celého porodu chci jíst i pít dle vlastního uvážení.
Přeji si volný pohyb a až do konce porodu a možnost  a aby mi bylo umožněno tlačit dle své vůle. Ráda bych naopak využila těchto prostředků, pokud je máte k dispozici: gymnastický míč, porodní křeslo, ribstole, sprcha či porodní vana.
Nepřeji si jakékoliv urychlování porodu a to jak mechanickým způsobem - umělé protržení vaku blan, ovlivňování děložního čípku při vnitřním vyšetření, Hamiltonův hmat, či jiný tlak na břicho, tak jiným způsobem - jako je např. aplikace léků na urychlení porodu, nebo kontrakcí, či spasmolytik.
Dále v rámci porodu si nepřeji, aby mi byly nabízeny léky na  a ani aplikovány léky na tlumení bolesti, či epidurální anestezie, pokud o ně výslovně nepožádám.
V rámci porodu si nepřeji žádné zásahy, které nejsou nezbytné a nedám k nim souhlas, či si je nevyžádám. Zejména odmítám: klystýr, holení, mít preventivně zavedenou kanylu. Nechci nástřih hráze - jsem srozuměna i s lehčím natržením. Přeji si přirozený porod placenty bez vnějších zásahů.
Po porodu chci uložit dítě na své tělo, bez mytí či jakýchkoliv vyšetřování a pupečník nechat dotepat. Dopřát dítěti nepřerušovaný kontakt dítěte kůži na kůži dle mého uvážení. V této době si nepřejeme být rušeni přítomností dalších osob. Pokud je třeba jakéhokoliv vyšetření, může být dítě vyšetřeno na mém těle.
Pro miminko si přejeme, aby se mázek nechal vstřebat do pokožky dítěte, dočasně odložit mytí dítěte. Přeji si miminko pouze kojit, bez dokrmování lahví.
Nesouhlasíme s podáním vitamínu K a pokud ano, tak pouze v kapkách.
Děkujeme za respektování našich přání.


Tak a teď už k jednotlivým reakcím z porodnic:

Tábor:

s porodními plány u nás na oddělení porodnice pracujeme a pokud to půjde, vyjdeme Vám ve všem vstříc. Svůj porodníplán sepište 2x, jeden pro porodní sál, druhý pro novorozenecké oddělení.
Pokud jde o ,,předpříjem", je vhodné  se ve 36.týdnu těhotenství objednat k sepsání porodopisu, kde se právě sepíší nezbytné informace a ostatní administrativní úkony, které by při samotném porodu vašeho miminka nebyly nejpříjemnější. Běžně natáčíme u sepsání porodopisu CTG, ale samozřejmě je na Vás, zda ho chtít budete či ne.
S přáním hezkého dne

České Budějovice:


Porodnice:

pokusím se zodpovědět alespoň některá Vaše přání:
 V žádném případě nepouštíme otce na operační sál, očekává narození potomka na předsálí, kde mu následně neonatologové dítě ukážou a může s ním strávit další čas, ale to je spíš otázka na prim. dr. Hanzla. Rovněž je otázku na bonding nutno směřovat na prim. dr. Hanzla.
 Všechny maminky monitorujeme intermitentně, není-li důvod ve znepokojivém stavu Vašeho plodu.
 Všechny zákroky budou dopředu konzultovány, ale čas na rozmyšlenou v případě řešení akutního nedostatku kyslíku pro plod je velmi omezen.
 Samozřejmě můžete odmítnou přítomnost dalších osob, které nejsou nezbytně nutné.
 Tlačit můžete dle své vůle, ale na druhé straně v zájmu Vašeho plodu.
 Vyjmenované prostředky jsou k dispozici.
 Žádné léky ani mechanické podpůrné prostředky nebudeme podávat bez Vašeho souhlasu, v případě že by nepodání léků ohrožovalo porod a plod, budeme žádat Váš podpis o odmítnutí  péče.
 Léky na tlumení bolesti Vám podáme pouze na Vaši žádost.
 Klystýr, holení je pouze s Vaším souhlasem, kanylu rovněž ale je možná časová prodleva při akutní situaci.
 Budete-li jíst v době porodu, je to pouze na Vaše riziko, v případě akutního císařského řezu se zvyšuje výrazně riziko aspirace a z toho vyplývající komplikace.
 Nástřih hráze Vám samozřejmě bez Vašeho souhlasu neprovedeme, ale upozorňuji, že natržení v některých případech nemusí být lehčí, ale může dojít i k přerušení svěrače a konečníku.
 Do porodu placenty opět nebudeme bez Vašeho souhlasu zasahovat ale upozorňuji, že porod placenty se může protrahovat a může dojít ke klinicky významné ztrátě krevní.
 Další otázky jsou pro primáře neonatologického oddělení prim. MUDr. Hanzla, Ph.D.
 Doufám, že Vás mé odpovědi alespoň částečně uspokojily.
S pozdravem

neonat. odd. České Budějovice:

personál    neonatologického oddělení  jak na porodním sále  , tak  na úseku pro  fyziologické novorozence  je informován ( má porodní plán  vytištěný) a bude postupovat  v duchu  Vašeho přání  ,  samozřejmě  nebude li opravdu vážný důvod pro jiný postup. Informace  Vás  a   Vašeho okolí, nejen pro tento případ,  bereme  jako  samozřejmost. Mnou vedený personál ( lékaře i sestry   neonatologie) poznáte podle modrého oblečení. 
Děkuji za formulování Vaší představy v této podobě

Český Krumlov:
Váš porodní plán jsem si přečetla, a myslím, že by neměl být problém naplnit Vaše přání.
V případě péče o miminko, nemůžu hovořit za dětské oddělení, ale domnívám se, že tam není nic,
co bychom již zde neaplikovali.
Pokud přijedete na sepsání tzv. "předpříjmu", vemte toto přání s sebou,
aby měl personál dostatečný čas ho prostudovat. Určitě bude i čas na další konzultaci (co Vás dále napadne).
Jindřichův Hradec:
nepodali mi přesnou informaci, vyzvali mne k osobní konzultaci s primářem porodnice - také fajn

Pelhřimov:
zůstalo bez odpovědi

Žádné komentáře:

Okomentovat